Mishelka zawsze pisze co nie co o
swoich bohaterach, ale nie martwcie się, nie zanudzę Was – będą same kluczowe
informacje.
A więc kilka rzeczy o awokado, o których należy wiedzieć:
-------------------------------------------------------------------------
- Zawiera dużo kalorii pełnych wartości odżywczych, za sprawą obecności tłuszczy jednonienasyconych oraz omega-3.
- Ma genialne działanie na mózg, serce, wzrok, trawienie, ciśnienie i cukier we krwi.
- Zalecany do spożycia dla kobiet w ciąży, anemików, osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego, a także dla diabetyków ze względu na niski poziom cukru.
- Jeśli chcesz zakupić od razu do spożycia wybieraj te lekko miękkie, a jeśli za kilka dni zdecydowanie sięgaj po twarde.
- Awokado to kuzyn naszej gruszki :)
- Poluj na promocje, awokado wydaje się być drogie, ale często jest przeceniane. Np. w TESCO często 1 sztuka kosztuje 1,99 zł.
- Awokado jest idealne na kanapki w postaci pasty, którą nazywa się guacamole, ale można je również jeść z krewetkami, dodawać do sałatek czy też grillować. Przepis na pastę znajdziecie poniżej.
_______________________________________________________
Przepis
na pastę z awokado (guacamole):
Wykonanie:
______________________________________________________
Wszystkie składniki na pastę miksujemy za pomocą
blendera do uzyskania jednolitej masy. W trakcie miksowania doprawiamy ulubionymi
przyprawami. Nie masz blendera??? To żadna przeszkoda, możesz śmiało rozgnieść
wszystkie składniki widelcem.
Aby awokado nie ciemniało, warto
je skropić sokiem z cytryny bądź limonki.
Moje guacamole nie wyszło tym razem zielone, ponieważ dodałam jeszcze paprykę czerwoną:D
A na koniec kilka smakowitych fotencji:
P.S. Przydarzyła
mi się kiedyś taka sytuacja w sklepie, że sprzedawczyni zapytała mnie czy awokado
to owoc, czy warzywo. Jeśli również macie wątpliwości,
podpowiadam: awokado to OWOC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz