wtorek, 20 maja 2014

AWOKADO

Panie i Panowie, dzisiaj przedstawiam Wam głównego bohatera mojej kanapki: 

SiR AWOKADO!



Mishelka zawsze pisze co nie co o swoich bohaterach, ale nie martwcie się, nie zanudzę Was – będą same kluczowe informacje.

A więc kilka rzeczy o awokado, o których należy wiedzieć: 
-------------------------------------------------------------------------
    • Zawiera dużo kalorii pełnych wartości odżywczych, za sprawą obecności tłuszczy jednonienasyconych oraz omega-3.
    • Ma genialne działanie na mózg, serce, wzrok, trawienie, ciśnienie i cukier we krwi.
    • Zalecany do spożycia dla kobiet w ciąży, anemików, osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego, a także dla diabetyków ze względu na niski poziom cukru.
    • Jeśli chcesz zakupić od razu do spożycia wybieraj te lekko miękkie, a jeśli za kilka dni zdecydowanie sięgaj po twarde.
    • Awokado to kuzyn naszej gruszki :)
    • Poluj na promocje, awokado wydaje się być drogie, ale często jest przeceniane. Np. w TESCO często 1 sztuka kosztuje 1,99 zł.
    • Awokado jest idealne na kanapki w postaci pasty, którą nazywa się guacamole, ale można je również jeść z krewetkami, dodawać do sałatek czy też grillować. Przepis na pastę znajdziecie poniżej.
_______________________________________________________
Przepis na pastę z awokado (guacamole):



Wykonanie: 
______________________________________________________
Wszystkie składniki na pastę miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej masy. W trakcie miksowania doprawiamy ulubionymi przyprawami. Nie masz blendera??? To żadna przeszkoda, możesz śmiało rozgnieść wszystkie składniki widelcem.

Aby awokado nie ciemniało, warto je skropić sokiem z cytryny bądź limonki.


Moje guacamole nie wyszło tym razem zielone, ponieważ dodałam jeszcze paprykę czerwoną:D

A na koniec kilka smakowitych fotencji:





P.S. Przydarzyła mi się kiedyś taka sytuacja w sklepie, że sprzedawczyni zapytała mnie czy awokado to owoc, czy warzywo. Jeśli również macie wątpliwości, podpowiadam: awokado to OWOC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz