wtorek, 21 października 2014

D I E T A |Krem z dyni z odrobiną pikanterii_przepis!



Mamy jesień, więc w mojej kuchni króluje krem z dyni! Nie może być inaczej! Z niecierpliwością wyczekuję w sklepie tych pomarańczowych bulw, bo od lat zajadam się tą pyszną zupą. Niebywałe jest, że dania z dyni nigdy mi się nie nudzą! Nawet pod koniec sezonu, kiedy to już wiele razy gościły na moim stole. Dynia ma wiele cennych właściwości, więc śmiało mogę wykorzystywać ją w swojej codziennej diecie. Zwłaszcza, że ma bardzo mało kalorii, bo zaledwie 28 kcal w 100 g! Dania z dyni z reguły są szybkie w przygotowaniu, tanie i nad wyraz smaczne!

(nie)Kilka słów o dyni
Nie będę Was zanudzać, więc podaje kilka kluczowych informacji. Dynia działa odkwaszająco na organizm oraz wzmacnia układ odpornościowy. Jest niskokaloryczna, dlatego świetnie nadaje się dla osób, które przestrzegają zdrowej diety. Bogata jest między innymi w beta karoten, potas i wapń. Jako nieliczne warzywo, po ugotowaniu nie traci swoich cennych właściwości. Na uwagę zasługują także pestki dyni, które można uznać za prawdziwą skarbnicę wielu witamin i minerałów – magnezu, fosforu, wapnia, cynku, witaminy B3.



 
         1 litr bulionu z warzyw
         700 g obranej i pokrojonej w  kostkę dyni
         1 duży ziemniak
         cebula
         3 ząbki czosnku                             
         mała papryczki chili
         sól i pieprz
         masło klarowane
         jogurt naturalny


 

1. Pokrój dynię na mniejsze części, a następnie obierz ją i pokrój w kostkę.
2. Podsmaż na maśle klarowanym pokrojoną cebulę, a kiedy się zeszkli dodaj jeszcze czosnek, dynię i  ziemniaki. Duś wszystko ok. 10 min.
3. Do przygotowanego wcześniej bulionu dodaj podduszone warzywa.
4. Gotuj wszystko do miękkości, ok. 25 min.
5. Dodaj ulubione przyprawy i jeszcze chwilę gotuj.
6. Blenduj, do czasu uzyskania konsystencji kremu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz