Mamy jesień, więc w mojej kuchni
króluje krem z dyni! Nie może być inaczej! Z niecierpliwością wyczekuję w
sklepie tych pomarańczowych bulw, bo od lat zajadam się tą pyszną zupą. Niebywałe
jest, że dania z dyni nigdy mi się nie nudzą! Nawet pod koniec sezonu, kiedy to
już wiele razy gościły na moim stole. Dynia ma wiele cennych właściwości, więc
śmiało mogę wykorzystywać ją w swojej codziennej diecie. Zwłaszcza, że ma
bardzo mało kalorii, bo zaledwie 28 kcal w 100 g! Dania z dyni z reguły są
szybkie w przygotowaniu, tanie i nad wyraz smaczne!
(nie)Kilka słów o dyni
Nie będę Was zanudzać, więc
podaje kilka kluczowych informacji. Dynia działa odkwaszająco na organizm oraz
wzmacnia układ odpornościowy. Jest niskokaloryczna, dlatego świetnie nadaje się
dla osób, które przestrzegają zdrowej diety. Bogata jest między innymi w beta
karoten, potas i wapń. Jako nieliczne warzywo, po ugotowaniu nie traci swoich
cennych właściwości. Na uwagę zasługują także pestki dyni, które można uznać za
prawdziwą skarbnicę wielu witamin i minerałów – magnezu, fosforu, wapnia, cynku,
witaminy B3.
1 litr bulionu z warzyw
700 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
1 duży ziemniak
cebula
3 ząbki czosnku
mała papryczki chili
sól i pieprz
masło klarowane
jogurt naturalny
1. Pokrój
dynię na mniejsze części, a następnie obierz ją i pokrój w kostkę.
2. Podsmaż na
maśle klarowanym pokrojoną cebulę, a kiedy się zeszkli dodaj jeszcze czosnek, dynię
i ziemniaki. Duś wszystko ok. 10 min.
3. Do
przygotowanego wcześniej bulionu dodaj podduszone warzywa.
4. Gotuj wszystko
do miękkości, ok. 25 min.
5. Dodaj
ulubione przyprawy i jeszcze chwilę gotuj.
6. Blenduj, do
czasu uzyskania konsystencji kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz