środa, 28 maja 2014

Pikantny krem z papryki



Uwielbiam pikantne dania i zupy krem, zatem dziś będzie diabelnie ostro, szybko i pyyysznie! Bowiem wykonanie kremu z papryki zajmuje około 30 minut. Dla mnie to idealny obiad, ponieważ krem jest syty, małokaloryczny i jest ucztą dla mojego podniebienia. Od czasu do czasu trochę pikanterii na talerzu nie zaszkodzi.




  


  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dużych czerwonych papryk
  • 1 papryka chili/lub przyprawa chili
  • 3 duże świeże pomidory/ pomidory z puszki (bez konserwantów)
  • pietruszka/koperek/ulubione zioła - do dekoracji


  1. Przygotuj bulion warzywny
  2. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na małe kawałki.
    Sparz pomidory wrzątkiem i obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
    W głębokim rondlu  na maśle klarowanym usmaż cebulę i czosnek.
  3. Dodaj  czerwoną  paprykę i pomidory, po czym przesmaż wszystko  razem  ok. 1 minuty.
  4. Zalej bulionem, dopraw jak lubisz i gotuj około 15 minut.
    Odstaw zupę z ognia i zmiksuj blenderem.
  5. Udekoruj pietruszką bądź koperkiem i ciesz się smakiem smacznej zupy krem.

P.S. Ja dodakowo przemycam do zupy ziarenka siemnienia lnianego.





Prawda, że wygląda przeapetycznie??? A jaaaak smakuje!


A przepis na inna pyszną zupę znajdziesz TUTAJ !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz