Uwielbiam pikantne dania i zupy krem, zatem dziś
będzie diabelnie ostro, szybko i pyyysznie! Bowiem wykonanie kremu z papryki zajmuje około 30 minut. Dla mnie to idealny obiad, ponieważ krem jest syty, małokaloryczny i jest ucztą dla mojego podniebienia. Od czasu do czasu trochę pikanterii na talerzu nie zaszkodzi.
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 dużych czerwonych papryk
- 1 papryka chili/lub przyprawa chili
- 3 duże świeże pomidory/ pomidory z puszki (bez konserwantów)
- pietruszka/koperek/ulubione zioła - do dekoracji
- Przygotuj bulion warzywny
- Paprykę
pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na małe kawałki.
Sparz pomidory wrzątkiem i obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
W głębokim rondlu na maśle klarowanym usmaż cebulę i czosnek. - Dodaj czerwoną paprykę i pomidory, po czym przesmaż wszystko razem ok. 1 minuty.
- Zalej
bulionem, dopraw jak lubisz i gotuj około 15 minut.
Odstaw zupę z ognia i zmiksuj blenderem. - Udekoruj pietruszką bądź koperkiem i ciesz się smakiem smacznej zupy krem.
P.S. Ja dodakowo przemycam do zupy ziarenka siemnienia lnianego.
Prawda, że wygląda przeapetycznie??? A jaaaak smakuje!
A przepis
na inna pyszną zupę znajdziesz TUTAJ !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz