czwartek, 29 maja 2014

Zdrowe frytki z batatów

Nie znam osoby, która nie lubi frytek, dlatego dziś prezentuję Wam ich domową wersję z batatów, czyli ze słodkich ziemniaków. Moje frytki to zdrowsza alternatywa dla tych popularnych skąpanych w tłuszczu.
  
Do skosztowania batatów zachęci Was to wszystko co zamieszczam poniżej, bo robi niemałe wrażenie.


Jak widzicie bataty to cała masa składników dobrych wartości odżywczych, więc śmiało można sobie na nie pozwolić. Zawierają w sobie także beta-karoten i polifenole, substancje o działaniu przeciwutleniającym.

Ale nie przedużąjąc, poniżej mój sposób na przygotowanie domowych frytek z batatów. 


I gotowe!

P.S. Ja jedną połowę zrobiłam z bazylią, a drugą z pieprzeem cayenne! Ba! Trzeba sobie urozmaicać!









Zdaje sobie sprawę, że dla większości cena produktów spożywczych gra dużą rolę. W chwili obecnej za kg batatów zapłacimy ok. 9 zł, więc nie jest do mało jeśli planujemy kupić na posiłek dla dużej rodzinki. Ale dla dwóch osób w zupełności wystarczy jedna bulwa. Moja ważyła niecałe 0,5 kg, więc koszt wyniósł nieco ponad 4 zł. Zważając na cenę frytek w fast foodach jest to relatywnie niska cena.

Bataty dostępne są w każdym większym hipermarkecie, więc nie powinniście mieć trudności w ich kupieniu.

Z batata możesz zrobić wiele rozmaitych dań i przekąsek, chociażby chipsy, Ja jednak polecam te z mega zdrowego i niskokalorycznego selera. Przepis na nie znajdziesz TUTAJ!

1 komentarz:

  1. Swietne masz te pomysły!
    Bomba!
    www.magfashion.pl

    OdpowiedzUsuń