poniedziałek, 7 lipca 2014

Szparagi i burak |czyli zdrowy pomysł na niebanalną przekąskę!



 Witajcie,
Dzisiaj znowu przepis na zdrowe co nie co! Tym razem na fantastyczne złociste szparagi z buraczkami. Jak to u mnie: proste i szybkie w przygotowaniu danie! O szparagach pisałam Wam TUTAJ, ale kilka fajnych info na temat zalet buraka musi być! 

A więc, dlaczego warto włączyć buraka do naszego menu? Ponieważ jest to skarbnica witamin, ale nie tylko, o czym możecie przekonać się poniżej!
 
A tutaj przepis na złociste szparagi z burakiem

Składniki:
  • pęczek szparagów,
  • duży burak,
  • masło klarowane,
  • placek tortilla,
  • pieprz,
  • sałata do dekoracji 

Przygotowanie:
    1. Szparagi ugotuj, odcedź, osusz ręcznikiem papierowym.
    2. Rozgrzej patelnię i podsmaż na złoty kolor szparagi na odrobinie masła klarowanego.
    3. Obierz buraka i zetrzyj go na tarce na drobnych oczkach, przypraw odrobiną pieprzu.<jeśli nie lubisz surowego, możesz go ugotować, jednak w postaci surowej burak jest najzdrowszy>
    4. Z placka tortilli wytnij ciekawe trójkąciki lub zawiń w rulon.
    5. Gotowe dania ułóż fantazyjnie na talerzu lub dowolnym półmisku i smacznego!
     


 A tak prezentuje się finalnie danie w moim wydaniu:










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz