Zupa to jedno z moich ulubionych
dań, szczególnie jesienią i zimą, kiedy robi się już szaro i zimno. Wskazane jest rozgrzać
się takim ciepłym posiłkiem, zwłaszcza że stanowi wartościowy element
jadłospisu. Dlaczego warto jeść zupę?
Istnieje kilka zasadniczych powodów. Po pierwsze, jest szybka w przygotowaniu,
po drugie może stanowić pewne urozmaicenie diety i po trzecie jest pomocna w
trakcie odchudzania. Przy czym mowa tylko o zupie, której nie zabielamy mąką i
śmietaną!!! Takie dodatki nie służą byciu fit, więc wystrzegajcie się ich jak
tylko możecie. Tak samo jak ciężkich makaronów i tłustych mięs.
Mam dla Was 6 pomysłów na smaczną
i zdrową zupę o niskiej zawartości kalorii, praktycznie na każdy dzień tygodnia. W dodatku wszystkie są łatwe w
przygotowaniu i niezwykle sycące. Większość przepisów pojawiła się już na blogu,
więc odsyłam do nich poprzez kliknięcie zdjęcia. Moje zupy to jednak nic prostszego, bo każda opiera
się na samodzielnie przygotowanym bulionie warzywnym (a nie kostce rosołowej) i
dodaniu głównego składnika, czyli np. brokułów, dyni, szparagów itd. Nierzadko
wszystko blenduję, aby uzyskać zupę w postaci kremu.
Zupa brokułowa
– zielone warzywa należą do tych najzdrowszych (o czym pisałam Wam już tutaj), dlatego warto je włączyć do menu. Jak przyrządzić zupę? Łatwizna! Do gotującego się bulionu warzywnego wrzuć brokuły i gotuj do miękkości, a następnie zblenduj.
Krem z dyni –
iście jesienna zupa, w sam raz na chłodniejsze dni!
Botwina - z jajkiem i koperkiem najlepsza! Zabielaj tylko jogurtem typu greckiego!
Zupa
szparagowa - sezon na szparagi nie jest zbyt długi, dlatego należy go wykorzystać na maksa.
Sycący krem z czerwonej papryki i pomidorów - papryka i pomidory? To nie może się nie udać! Lubisz ostre dania? Dodaj chili, a uzyskasz diabelnie pyszną zupę!
Zupa szpinakowa - stawiasz na zielone? To stawiasz na siebie! Wybieraj zdrowo! Szpinak to idealna propozycja w menu!
W temacie zup, można stworzyć
nie(małe) wariacje. Ważne jednak aby do ich przyrządzenia używać produktów
tylko wysokiej jakości, zwłaszcza jeśli chodzi o chude mięsa, warzywa i zioła!
Macie jakieś ulubione zupy?
Chętnie wypróbuję nowe przepisy. Przymierzam się do zrobienia zupy cebulowej,
cytrynowej i rybnej. Nigdy wcześniej nie miałam okazji ich spróbować, więc czas
to nadrobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz